Έχετε παρατηρήσει ότι τα πλαστικά καπάκια των μπουκαλιών νερού και αναψυκτικών δεν αποσπώνται πια εύκολα; Αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα μιας ευρωπαϊκής οδηγίας που θέλει να μειώσει τη ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης στο περιβάλλον.
Η οδηγία (ΕΕ) 2019/904[^1^][1] ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με τον νόμο 4736/2020[^2^][2] και προβλέπει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων, που αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης των θαλασσών και των παραλιών.
Ένα από τα μέτρα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή είναι η υποχρέωση των παραγωγών να κατασκευάζουν τα πλαστικά μπουκάλια με μη αποσπώμενα καπάκια, δηλαδή καπάκια που παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες κατά τη διάρκεια της χρήσης του προϊόντος. Αυτό έχει ως στόχο να μειωθεί η ποσότητα των πλαστικών καπακιών που πετιούνται στο περιβάλλον και να ενθαρρυνθεί η ανακύκλωσή τους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή[^3^][3], τα πλαστικά καπάκια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα θαλάσσια απορρίμματα που βρίσκονται στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκαλούν βλάβες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία. Η οδηγία θέτει ως στόχο να μειωθεί κατά 50% η κατανάλωση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2026 και να φτάσει στο 77% η ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών έως το 2025 και στο 90% έως το 2029.
Η εφαρμογή των νέων κανόνων για τα πλαστικά καπάκια έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις από τους καταναλωτές, που βρίσκουν τα καπάκια ενοχλητικά, δύσχρηστα ή ακόμα και επικίνδυνα. Ωστόσο, οι παραγωγοί και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για την προστασία του πλανήτη και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
Εσείς τι γνώμη έχετε για τα νέα πλαστικά καπάκια; Σας ενοχλούν ή σας αρέσουν; Πώς θα αλλάξετε τις συνήθειές σας σχετικά με τη χρήση και τη διάθεση των πλαστικών μπουκαλιών; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στο email μας: info@cleanhands.gr